Loading color scheme

Yoga is een veelzijdig begrip en betekend voor iedereen iets anders. Er zijn verschillende yoga stromingen. Bij de ene yoga stroming worden er geen asana's (houdingen) gedaan en gaat het met name om meditatie en bij andere stromingen ligt er juist veel nadruk op de houdingen; kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.Yoga wordt in veel verschillende vormen aangeboden en voelt per docent verschillend aan. Het is daarom belangrijk om te kijken welke vorm, maar vooral ook welke docent bij jou past.

Yoga bij De seizoenen wordt ook verschillend aangeboden in de zin dat de sommige lessen fysiek minder inspannend zijn en andere lessen meer nadruk leggen op de asana, welke soms fysiek meer intensief zijn. Wat bij De Seizoenen altijd terug komt is de aandacht voor de adem, het onderzoek naar jouw lichaam en diens spanningsopbouw, aandachtsoefeningen en zelfcompassie. Vanuit zelfkennis en zelfcompassie kun je, indien gewenst, jouw fysieke en mentale grenzen gaan verleggen. Bij De Seizoenen Yoga mag je forceren, competitiedrang en perfectionisme leren loslaten. Oefenen op je mat en dat wat jou dient meenemen als je van je matje de deur uit stapt.

Bij iedere yogales beginnen we met aandacht voor hoe je je voelt op dat moment; hoe voelt je ademhaling, je lichaam en met welke gevoel zit je op je mat. Daarna brengen we de rust in ons lijf en in onze adem. De vloeiende en volledige adem en de ontspanning in het lichaam waar je mee begint is waar je steeds naar terugkeert in iedere houding. Je adem is de leidraad en het anker.

 

 

           - If you can breathe, you can do yoga -

 

 

 

Uitleg verschillende lesvormen gegeven door mij:

Easy flow.

Easy Flow is een rustige, doch actieve vorm van yoga met zowel staande, zittende en liggende houdingen welke gegeven worden in een milde flow. We nemen de tijd om in de houding te komen en om er vervolgens te zijn. We vertragen als het ware, waarmee we uit de haast stand komen en daarmee onze adem, lijf en gemoed tot rust kunnen brengen. Door met je aandacht bij je adem en je lijf te zijn tijdens de houdingen kom je uit je hoofd en in je lijf, is er alleen nog ruimte voor het hier en nu, geen zorgen om gisteren of morgen, als het ware een meditatie in actie. Eenmaal bij een ontspannen en vloeiende ademhaling en een lijf dat goed voelt kijk je waar je naar toe wilt in de houding; blijf je waar je bent, wil je gas terug nemen of voelt het goed om je grenzen te verleggen?

Restorative.

Bij restorative yoga staat comfort centraal. We hebben allerhande dekens, kussens, bolsters en oogkussentjes om je te helpen je meest comfortabele houding te zoeken, zodat je in die comfort kunt liggen en daarmee zoveel mogelijk zachtheid kunt creeeren. Forceren mag je loslaten en je mag toegaan naar zoveel mogelijk zachtheid in lijf, geest en ademhaling. De gedachte is om je lijf zo in rust te brengen dat je de alerte stand,  de stress stand, ofwel wel het sympathisch zenuwstelsel, mag laten afnemen en toe kunt werken naar ruimte in je lichaam waarbij alles weer mag vloeien, het parasympathisch zenuwstelsel.  Door hier steeds weer naar terug te keren kan je lijf en daarmee ook je geest steeds meer herstellen. Herstellen kan niet vanuit een plek waarbij stress of overprikkeling de boventoon voeren, want ...
 
                         
          - Herstellen doe je vanuit rust -